Casestudies Academia

eLabNext verbetert databeheer en monsterinventaris van Diel Lab aanzienlijk

4 min lezen 12 dec 2023

Het gebruik van eLabJournal heeft het vermogen van mijn lab om individuele experimenten te beheren aanzienlijk verbeterd. Bovendien hebben we een aanzienlijk beter databeheer en traceerbaarheid van data nu we volledig aan boord zijn van het platform van eLabNext.

Diego Diel, DVM, M.S., Ph.D., universitair hoofddocent Virologie aan de afdeling Populatiegeneeskunde en Diagnostische Wetenschappen van het Cornell University College of Veterinary Medicine.

Het Diel Lab van het Cornell University College of Veterinary Medicine

Opgericht in 2014, de Diel Lab wordt geleid door Diego Diel, DVM, M.S., Ph.D., en richt zich op het begrijpen van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan DNA- en RNA-virusinfectie, immuniteit en pathogenese van een gastheer. Het langetermijndoel van het laboratorium is om dit basisonderzoek te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins en vaccinplatforms voor mens en dier. Ze richten zich ook op de ontwikkeling van de volgende generatie diagnostica voor virale detectie, identificatie en karakterisering.

Tussen 2014 en 2019 opereerde het Diel Lab als onderdeel van het Department of Veterinary and Biomedical Sciences en de Oscar E. Olson Research Laboratories aan de South Dakota State University. In 2019 verhuisde het Diel Lab naar de afdeling Populatiegeneeskunde en Diagnostische Wetenschappen van het Cornell University College of Veterinary Medicine, waar het momenteel actief is. Er werkt een getalenteerd team van 10 wetenschappers en PhD-studenten met een brede expertise op het gebied van fundamentele en moleculaire virologie. 

Momenteel bestudeert het Diel Lab hoe picornavirussen en coronavirussen (waaronder SARS-CoV-2) detectie door het aangeboren immuunsysteem ontwijken. Tijdens de COVID-19 pandemie begon het laboratorium met het bestuderen van het brede gastheerbereik van het SARS-CoV-2 virus en ontdekte dat het virus het volgende infecteert witstaartherten evenals tijgers en leeuwen die in de dierentuin van de Bronx zijn gehuisvest en kunnen fungeren als reservoirs voor zorgwekkende varianten. Tot slot bestudeert het laboratorium de effecten van genetische veranderingen op virale pathogenese, infectiedynamiek en weefseltropisme. 

Doelen

Korte termijn: Op korte termijn streeft het Diel Lab naar een beter begrip van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan DNA- en RNA-virusinfectie, immuniteit en pathogenese van een gastheer.

Op lange termijn: Het langetermijndoel van het laboratorium van Diel is het ontwikkelen van nieuwe vaccins en vaccinplatforms voor mens en dier. Ze richten zich ook op de ontwikkeling van de volgende generatie diagnostica voor virale detectie, identificatie en karakterisering.

Uitdagingen 

Monsters en reagentia beter inventariseren

Het duidelijk en nauwkeurig beheren en organiseren van de inventaris in een laboratorium met studenten en wetenschappers is een uitdaging. Vooral het coördineren van het bijhouden en aanvullen van monsters en reagentia vereist een robuust proces om tekorten of verlopen reagentia en verlies of verkeerde plaatsing van monsters te voorkomen. Effectieve communicatie, naleving en training om inventarisatieprotocollen op te stellen zijn cruciaal om de integriteit en efficiëntie van lopende onderzoeken en experimenten te behouden.

Experimenten, records en gegevens nauwkeurig en consistent documenteren 

Het nauwkeurig en consistent documenteren van experimenten, records en gegevens in een virologielab met een groot team kan problematisch zijn als er variaties zijn in documentatiepraktijken en gegevensinterpretatie. Het handhaven van uniforme SOP's voor gegevensregistratie, -opslag en -analyse is essentieel om consistentie te garanderen en fouten of inconsistenties te voorkomen. Regelmatige training en kwaliteitscontrolemaatregelen zijn essentieel om deze uitdagingen te beperken en de integriteit van de onderzoeksresultaten te handhaven.

Het Diel Lab was op zoek naar een gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve oplossing die door alle teamleden in het lab kon worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat alle kritieke gegevens, monsters en reagentia worden beheerd, zodat de korte- en langetermijndoelen van het lab kunnen worden bereikt.

Solution

eLabNext verbetert institutionele samenwerking en organisatie

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zocht het Diel Lab online naar mogelijkheden om laboratoria te digitaliseren en vond de eLabNext website. Het eLabNext platform werd initieel opgezet in het Virologie Labo op Diagnostisch centrum voor diergezondheid van Cornell. Na een succesvolle implementatie werd de software overgezet naar het Diel Lab. 

Het laboratorium gebruikte met name eLabInventory om workflows op te zetten voor het bijhouden van inventaris, monsters en specimens. De software voor het beheer van de laboratoriuminventaris is geïntegreerd met eLabJournal, dat ook door het Diel Lab werd geïmplementeerd als een alles-in-één elektronisch labnotitieboek, waardoor het lab niet langer afhankelijk was van papieren labnotitieboeken en de bijbehorende tijd die nodig was voor het handmatig zoeken naar gegevens en experimentele records. Zonder de eLabNext software zou het Diel Lab onbedoeld kritieke stalen hebben weggegooid en data verkeerd hebben beheerd, wat leidde tot het verlies ervan. 

Aangezien het Diel Lab betrokken is bij interne en externe samenwerkingen, is een bijkomend voordeel van het gebruik van het eLabNext platform dat het gemakkelijk is om data en experimentele details te delen met meerdere gebruikers. Dit stelt het lab in staat om efficiënt deel te nemen aan multi-institutionele samenwerkingen en partnerschappen met open communicatiekanalen en het delen van gegevens.

Daarnaast helpt eLabNext bij het beheren van meerdere projectorganisaties door experimenten en inzendingen in aparte mappen te categoriseren. De verbeterde structurering maakt efficiëntere en productievere laboperaties mogelijk. 

Resultaten

eLabNext maakt nauwkeurigere monsterinventarisatie en gegevensbeheer mogelijk

Een jaar later is het eLabNext platform een alledaags onderdeel van de activiteiten in het Diel Lab. Deze tijd was nodig om de gegevens, reagentia en monsters van het lab grondig te inventariseren en te importeren in de software. De inspanning was de moeite waard. Nu kan het lab efficiënter werken dankzij een nauwkeurigere staalinventarisatie en een verbeterde traceerbaarheid van reagentia, experimenten, SOP's en gegevens gegenereerd door elk experiment.

De implementatie van een gespecialiseerd softwareplatform heeft de efficiëntie van onze processen voor het opslaan en ophalen van monsters aanzienlijk verbeterd. Deze software biedt een gecentraliseerd en gedigitaliseerd systeem dat elk monster nauwkeurig catalogiseert en volgt, waardoor de organisatie van onze uitgebreide monsterinventaris gestroomlijnd wordt. Het heeft de tijd en moeite die voorheen besteed werden aan het handmatig bijhouden van gegevens en het doorzoeken van fysieke archieven drastisch verminderd. De robuuste zoek- en opvraagfuncties van het platform stellen het Diel Lab bovendien in staat om binnen enkele seconden de exacte locatie van monsters te bepalen, zodat deze sneller toegankelijk zijn voor experimenten en onderzoek en uiteindelijk de algehele productiviteit en precisie van het laboratorium op het gebied van monsterbeheer verbeteren.

Downloaden PDF

Aanbevolen Voor jou

4 min lezen 27 mrt 2024

eLabNext maakt geautomatiseerd beheer van inventaris en data gemakkelijk voor Terminus Bio

Lees hoe Terminus Bio hun monsterbeheer automatiseerde zodat ze hun klantenbestand en zakelijke mogelijkheden konden uitbreiden.

Lees meer
4 min lezen 12 dec 2023

eLabNext verbetert databeheer en monsterinventaris van Diel Lab aanzienlijk

Ontdek hoe eLabNext het databeheer en de monsterinventarisatie van het Diel Lab transformeerde. Lees de casestudy.

Lees meer
2 min lezen 31 okt 2023

Shangaris Group van King's College London optimaliseert monsterbeheer, productiviteit en gegevensintegriteit met eLabJournal

Lees hoe de Shangaris Group van King's College London eLabJournal gebruikt om de productiviteit en gegevensintegriteit te versnellen.

Lees meer

Zet vandaag de eerste stap
naar een All Digital Lab!

Plan een persoonlijke demo voor deskundige begeleiding en een gratis evaluatie van uw labworkflow.

nl_NLNL